GOMBRÈN

Terra de llegendes i tradicions, focus de la llegenda del maleït Comte Arnau

El terme municipal de Gombrèn té una extensió de 44 km2. El terme municipal limita al nord amb Campelles, Planoles i Toses, a l’est amb Campdevànol i les Llosses, al sud amb Ripoll i Les Llosses i a l’oest amb Sant Jaume de Frontanyà, la Pobla de Lillet i Castellar de N’Hug. Té agregats els nuclis d’Aranyonet i el Cortal.

Ubicada a la vall del Merdàs, és un dels focus de la llegenda del Comte Arnau.  A l’època medieval va viure un moment de forta esplendor, ja que el Casal de Mataplana era una de les cases nobles més influents de la corona. Hug de Mataplana, un dels pocs noms de trobadors que han arribat als nostres dies, va composar les seves cançons a l’abric d’aquest castell. D’altra banda, Gombrèn ha donat a Catalunya personatges rellevants en el món religiós, com ara el Pare Francesc Coll, fundador de la Congregació de les Dominiques de l’Anunciata i beatificat l’any 1979.

Avui, el poble de Gombrèn conserva un petit nucli antic molt bonic, acollidor i tranquil, que havia estat una vila emmurallada, i bells racons que recorden el seu antic caràcter menestral, ja que fins al 1930 era conegut per l’elaboració artesana de mantes.

D’INTERÈS AL VISITANT

Església de Sant Pere
Guarda dos retaules barrocs de gran bellesa, el Retaule de Sant Pere i el Retaule del Roser. Presideix la plaça de Gombrèn, centre neuràlgic del municipi.

Museu del Comte Arnau
Aquest museu recull peces trobades en les diferents excavacions que s’han portat a terme al Castell de Mataplana, el castell del Comte Arnau. A través de maquetes i dibuixos permet veure igualment l’evolució constructiva del castell i el seu entorn, i il.lustra el que devia ser la vida quotidiana en el seu moment de màxim esplendor. Algunes de les peces més destacades són el díptic de peltre, una peça d’un joc d’escacs d’ivori, un segell d’una butlla pontifícia, tot peces d’entre els segles XII i XIII.

Per visites contactar amb:
Casal de Cultura de Gombrèn
C/Carbassé, s/n
Telèfon: 972 730 300 

Jardí de les Plantes Medicinals
Es tracta del primer jardí botànic de plantes medicinals del país. Recull aproximadament 250 plantes que es poden trobar a les nostres contrades. Obert de maig a setembre.

A només 5 minuts amb cotxe, al mateix poble hi trobareu un parell de botigues de queviures per si us fa falta comprar qualsevol cosa i un parell de restaurants, Fonda Xesc amb un estrella Michelin i el Portal del Comte de cuina casolana del país.
Durant l’època d’estiu podreu gaudir de la piscina municipal oberta de les 11 del matí fins les 8 del vespre.

Saber més a: www.gombren.cat